История

Основана през 1990 г. от инж. Радка Стаменова, фирма „Меридиан 22” ООД се утвърждава в бизнес средите не само като организатор на международни изложения в страната и чужбина, но и със своята образователна дейност. Амбицията за съчетаване на българските образователни традиции и изискванията на новото време намира израз в създаването на основно училище, гимназия и професионален колеж.

 

Фирма „Меридиан 22” е представител за България на водещи колежи и университети от чужбина. По желание ученици от училища „Меридиан 22” могат да завършат средното си образование в колежа „Сейнт Андрюс”, Кеймбридж, чийто изключителен представител за България е фирма „Меридиан 22”, и да получат английска диплома за средно образование.

Филм "Меридиан 22 - 20 години"

Частна гимназия „Меридиан 22” работи от 1998 г. по утвърдените програми на Министерството на образованието и науката за интензивно изучаване на чужди езици (лиценз № РД 14-23/29.04.1998 на МОН). В последните години Гимназията се специализира като английска езикова гимназия.Учениците от „Меридиан 22” през лятото повишават нивото на езиковата си култура в САЩ, Великобритания, Германия и други страни. Повече за обучението в Гимназията може да намерите в секцията "Обучение".


Най-значителната стъпка в своето развитие Гимназия „Меридиан 22” направи с пълноправното си членство в Организацията  на международния бакалауреат (International Baccalaureate Organization), към която се присъедини през юни 2009 г. След близо осемнадесетмесечен процес на подготовка и работа по покриването на задължителните изисквания за получаване на лиценз, Частна гимназия „Меридиан 22” беше инспектирана от представители на ІВ и шест седмици след визитата, училището беше оторизирано като IB World School (№ 4671) с правото да прилага Дипломната програма на Международния бакалауреат (ІВ Diploma Programme) от учебната 2009/2010 година. За повече информация посетете секцията "Дипломна програма на IB".